Urmuséet i Skadom

Många personer och urmakarkollegor har i lyriska ordalag beskrivit sina besök hos paret Britt-Mari och Torbjörn Holmer. De har ägnat sitt arbetsliv åt potatisodling och en plantskola, men det är inte det som man vanligen reser dit för att se. I ca 50 år har Torbjörn hållit på att samla ur av olika slag och det är den samlingen som man får beskåda om man besöker Klockhuset i Skadom, vilket ligger mellan Kramfors och Sollefteå.

Det man som besökare facineras av är en fantastisk mängd av väggur, bordsur, golvur och väckarur. Även en del solur, torn- och skyltur och fickur finns i Klockhusets samlingar. Inriktningen är i första hand ovanliga ur av olika sorter. Det började med en amerikansk OG-klocka på sextiotalet och många resor senare har samlingen växt till ungefär 800 stycken ur!

För att visa alla ur har ett uthus på gården rustats upp på ett stilfullt sätt. När samlingen har växt har också lokalerna fått växa i olika omgångar, där varje vrå är utnyttjad till fullo. Trots det så är utställningen upplagd efter modeller och teman, så det är lättöverskådligt. När man kommer in i den stora salen möts man av en kompakt ljudbild. Många av de flera hundra uren är faktiskt igång och tickar och slår. Det är ett riktigt mäktigt ljud som överstiger det man kan uppleva i den egna verkstaden. Det påminner litet om ett regn som faller på ett plåttak.

Torbjörn är en kunnig guide och berättar gärna om de olika uren som finns utsällda. Många klockor har en spännande historia och har kommit till Skadom på litet märkliga vägar. De flesta är köpta i Sverige, men som urmakare hittade jag många modeller som jag aldrig sett i verkligheten. Att Seiko gjort klockor under lång tid är ju känt, men hur många av er har sett 1800-tals väggur, typ dropsur, som är märkta Seikosha? Trots mängden ur, har Torbjörn en önskelista på några ur som han länge letat efter. Samlingen blir aldrig färdig.

När man är nöjd med rundvandringen har Britt-Mari förberett mat eller fika som smakar fantastiskt gott efter intrycken som uppfyllt alla sinnen. Besöket hos paret Holmer har uppfyllt alla förväntningar med råge. Men man behöver inte vara urmakare eller samlare för att uppskatta ett besök i Klockhuset. Med en outtröttlig energi har man också länge anordnat jazzkvällar i Klockhuset. Den mångsidiga Torbjörn också musiker. Några gånger per år fylls stora salen med ett 80-tal musikälskare som får lyssna på levande jazzmusik tillsammans med tickande och slående vägg- och golvur som en inramning till musiken. Ytterligare en unik upplevelse.

Det är bra att kontakta Holmers innan besök för att försäkra sig om att det går bra att komma. Trots att de kommit upp i 80-årsåldern välkomnar de gärna nya besökare som är intresserade av att ta del av samlingarna.

Uppgifter om Klockhuset finns på hemsidan; www.skadom.se.